סטרובוסקופיה היא בדיקה ייעודית למיתרי הקול, היחידה שמאפשרת אבחון מושלם של הפרעות במיתרי הקול, לרבות זיהוי מדויק של הגורם לצרידות. זוהי בדיקה קצרה, המבוצעת בהרדמה מקומית על ידי תרסיס ובאמצעות אנדוסקופ (מצלמה רפואית זעירה), המוכנס דרך האף או דרך הפה. במאמרים קודמים עסקנו באופן ביצוע הבדיקה, האם נדרשת הכנה לפניה ועוד. במאמר זה נתמקד בבעיות שניתן לאבחן באמצעות סטרובוסקופיה של מיתרי הקול, ומה עשויות להיות המשמעויות של ממצאי הבדיקה.
אילו בעיות ניתן לאבחן באמצעות סטרובוסקופיה של מיתרי הקול?
כאמור, סטרובוסקופיה מאפשרת אבחון ברמת יעילות גבוהה במיוחד, של מצבים רבים ושונים במיתרים. ראשית, כדאי להסביר מדוע היא נחשבת כה יעילה בתהליך האבחון. הסיבה לכך טמונה ביכולת הייחודית של הבדיקה לספק מידע מפורט – לרבות תקינות הרטט של המיתרים בזמן הפקת קול, תנועת המיתרים ומידת הסגירה שלהם.
כמו כן, לבדיקה יכולת לזהות נגעים ואת רמת הסיכון הקיימת. יכולת זו אפשרית בזכות הבזקי אור, המהבהבים בקצב זהה או דומה לקצב הרטט של מיתרי הקול. הבזקים אלה מאפשרים צפייה במיתרים ומעקב אחר תנועתם כמו במצלמת הילוך איטי – ובזמן אמת, כלומר במהלך הפקת קול. כל אלה אינם מתאפשרים בבדיקות אחרות של מיתרי הקול. לפיכך, הבדיקה מאפשרת לזהות בעיות סגירה, סימטריה, בעיות תנועה, תזמון ועוד. נגעים כמו ציסטות, יבלות ופוליפים ניתנים לאבחון בעזרת סטרובוסקופיה של מיתרי הקול, כמו גם שיתוק או חולשה של מיתר הקול, סרטן מיתרי הקול ועוד.
מה עשויות להיות המשמעויות של ממצאי הבדיקה?
אחד הממצאים שעשויים להתגלות בסטרובוסקופיה בלבד, הוא הפרעה בסגירת המיתרים ללא נגע הגורם לכך. הפרעה זו יכולה להיגרם כתוצאה משיתוק מיתר קול, דלדול במסת המיתרים כתוצאה מגיל מבוגר או נזקי טיפולי הקרנות ועוד. אבחון הסיבה לבעיית הסגירה תאפשר להתאים את הטיפול הנכון ביותר.
ממצא נוסף שעשוי להתגלות במהלך בדיקת סטרובוסקופיה, הוא הפרעות בסדירות של הרטט, שיכולות לקרות בשל דלקת, צלקת וגם נגעים שפירים וממאירים. ההשפעה על הרטט משתנה מגורם אחד למשנהו, והרופא המומחה יכול להיעזר בכך כדי להגיע לאבחנה המדויקת.
פרופ׳ יונתן להב הוא מנתח מיתרי קול ובעל ניסיון רב באבחון הפרעות במיתרי הקול באמצעות סטרובוסקופיה. לקביעת פגישת ייעוץ עם פרופ׳ להב ניתן להתקשר למספר בראש העמוד.