פוליפ במיתרי הקול – גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
מיתרי הקול הם זוג מבנים שריריים המצופים במספר שכבות , הממוקמים בפתח העליון של קנה הנשימה. לצורך הפקת קול, המיתרים מתקרבים ונצמדים האחד לשני. זרם אוויר מהריאות גורם לרטט במעטפת החיצונית של המיתרים וכך למעשה נוצר הקול. כמו באיברים אחרים בגופנו, גם במיתרי הקול יכולות להתפתח בעיות רפואיות שונות. אחת הבעיות הנפוצות היא פוליפ במיתרי הקול. אז ממה הוא נגרם? מהם התסמינים? האם פוליפ במיתרי הקול מסוכן? וכיצד מטפלים?
גורמים ותסמינים
פוליפ במיתרי הקול הוא מעין גוש בולט המתפתח כתוצאה מדימום מיקרוסקופי לתוך המיתר. זהו נגע שפיר (לא סרטני), אשר מונע הצמדה של מיתרי הקול ופוגע באיכות הקול. הפוליפ לרוב מתפתח כתוצאה מנזק פתאומי או מנזקים חוזרים לאורך זמן, בשל דיבור בקול רם, בקצב מהיר, דיבור תדיר בזמן הצטננות ועוד. הפוליפ יכול גם להופיע לאחר מחלה המאופיינת בשיעול קשה, או אחרי תקופה ממושכת של שימוש אינטנסיבי בקול או אירוע נקודתי קיצוני כמו צעקה או צרחה למשל. הפוליפ מקשה על יכולת הדיבור ויכול לגרום לקול צרוד ומחוספס, חלש ובלתי יציב וכן לגרום להתעייפות בזמן הדיבור. הפגיעה באיכות הקול וביכולת התפקוד הכללית עשויה להיות משמעותית.
כיצד מטפלים בפוליפ במיתרי הקול?
פוליפ במיתרי הקול הוא אמנם לא מסכן חיים, אך הוא בהחלט מחייב טיפול. ניתן לטפל בפוליפים בדרכים שונות, בהתאם לחומרת המצב. ההחלטה לגבי אופן הטיפול תיעשה על ידי רופא מומחה בעת פגישת ייעוץ ולאחר ביצוע בדיקה סטרובוסקופית מקיפה ואבחון מצבו של המטופל.
כאשר מדובר בפוליפ קטנטן ושטוח, ניתן לנסות טיפול קול אצל קלינאי/ת תקשורת במטרה להביא לספיגתו. בפוליפים קטנים ניתן לטפל באמצעות לייזר אשר מעלים את הפוליפ כתחליף לניתוח. טיפול הלייזר מתבצע במרפאה, תחת אלחוש מקומי הניתן בהזלפה מהאף או מהפה. הפעולה נמשכת כ-15 דקות בלבד, והמטופל/ת יכול/ה לחזור לשגרה לאחר כשעה של השגחה.
אם מדובר בפוליפ גדול יותר, הטיפול יהיה ניתוח בהרדמה כללית. ניתוח במיתרי הקול נקרא "לרינגוסקופיה ישירה" והוא נעשה בשיטה זעיר-פולשנית, ללא חתכים בעור, ללא צלקות או תפרים. המנתח מסיר את הפוליפ בפעולה מיקרו-כירורגית מדויקת בעזרת מכשור עדין ביותר המאפשר הסרה מלאה של הנגע ללא פגיעה במבנה המיתר ובתפקודו. הניתוח אורך כשעה בדרך כלל והמטופל יכול להשתחרר לביתו כמה שעות לאחר מכן או למחרת בבוקר. ניתוחים אלה מתאפיינים לרוב בהתאוששות מהירה, הכוללת חזרה לפעילות מלאה, למעט מנוחה קלה לדיבור בימים הראשונים ושינויים תזונתיים קלים וזמניים.
השיפור המושג באיכות הקול ובאיכות החיים לאחר ניתוח להסרת פוליפ הוא לרוב משמעותי ביותר.