צרידות היא תופעה הנגרמת בעקבות הפרעה בתפקוד או במבנה מיתרי הקול, שמונעת מהם את היכולת לנוע, לרטוט ולהיצמד באופן תקין. הפרעה זו יכולה להתבטא בצורות שונות, לרבות ירידה באיכות וצלילות הקול, חולשה ואי-יציבות קולית, קושי להרים את הקול ואובדן קול. לרוב צרידות היא מצב זמני ולא מסוכן, אך לצד זאת, לעתים היא עשויה להיות סימפטום לבעיה המצריכה אבחון והתאמת טיפול. במצבים אלו, הצרידות לרוב תימשך זמן רב יותר. אז תוך כמה זמן צרידות עוברת, ומה קורה כשהיא לא עוברת? כל התשובות במאמר הבא.

מה גורם לצרידות?
הגורמים הנפוצים ביותר לצרידות חולפת הם זיהום ויראלי (כמו שפעת או הצטננות) ומאמץ-יתר של מיתרי הקול, המתרחש לרוב אצל אנשי מקצוע שעושים שימוש תדיר ועצים בקולם, כמו מורים, מרצים, זמרים ועוד. אך כאמור, כאשר הצרידות היא ממושכת, זו עשויה להיות סימן לבעיה חמורה יותר. במקרים אלו, הגורמים שעומדים מאחורי הצרידות עלולים להיות כאלה שדורשים טיפול מתאים, כמו נגעים שפירים במיתרי הקול, בצקת, שיתוק מיתר קול ואף סרטן מיתרי הקול. לעיתים מצבים אלה יהיו מלווים בתסמינים נוספים מלבד הצרידות.
תוך כמה זמן צרידות עוברת ומתי היא צריכה להדליק אצלנו נורה אדומה?
צרידות חולפת ולא מסוכנת כתוצאה מהצטננות או שימוש קולי מוגזם תחלוף לרוב תוך כשבועיים. הסימנים שצריכים להדליק נורה אדומה הם צרידות שלא קשורה לזיהום ויראלי, שנמשכת יותר משבועיים ואף מחמירה. כמו כן, אם קיימים גורמי סיכון לסרטן הגרון, כמו עישון וצריכת אלכוהול, ו/או נלווים לצרידות סימפטומים כמו כאב שמקרין לאוזן, קשיי בליעה/נשימה וכאבים בגרון – יש להיוועץ ברופא מומחה. במידת הצורך יתבצע אבחון באמצעות בדיקת סטרובוסקופיה, ולאחר מכן יותאם טיפול לפי הממצאים.
פרופ' יונתן להב הוא מומחה ברפואת אף אוזן גרון ומנתח מיתרי קול, המנוסה באבחון וטיפול בצרידות ממושכת, בשיטות המתקדמות ביותר בתחום. לקביעת פגישת ייעוץ עם פרופ׳ להב התקשרו למספר בראש העמוד.