טיפול בצרידות

צרידות היא תופעה נפוצה, במיוחד בקרב אנשים המשתמשים באופן תדיר בקולם, כמו מורים, מרצים, אנשי שיווק ומכירות, עורכי דין, שחקנים, זמרים ועוד. לרוב, צרידות היא תופעה שחולפת מעצמה, בעיקר כאשר מדובר במקרים של מאמץ קולי מופרז וחד-פעמי שהוביל לצרידות, או למשל בעקבות הצטננות. במצבים אלו, הצרידות צפויה לחלוף תוך ימים בודדים, ללא צורך בטיפול מיוחד מלבד מנוחה קולית והקפדה על שתייה מרובה של מים. במקרים מסוימים, בעיקר כאשר מדובר בצרידות שנובעת מנזק מצטבר ומתמשך במיתרי הקול – עשויה להתפתח בעיה קבועה, ולכן עולה הצורך באבחון והתאמת טיפול על ידי רופא מומחה. איך אפשר לדעת מתי צריך טיפול בצרידות ומה הטיפול כולל? כל התשובות במאמר שלפניכם.

השלב הראשון לפני טיפול בצרידות – מניעה

כמו במצבים רפואיים רבים ואחרים, גם צרידות היא מצב שניתן למנוע מלכתחילה, כל עוד מקפידים לשמור על מיתרי הקול. מניעת צרידות כוללת בין היתר הקפדה על שימוש נכון ומתון במיתרים, הימנעות מעישון, הקפדה על שתייה מרובה של מים ועל תזונה נכונה (למשל צריכה מתונה של מאכלים חומציים ומאכלים הגורמים לליחה).

טיפול בצרידות

מתי הצרידות צריכה להדאיג?

טיפול בצרידות הוא לא תמיד הכרחי, בעיקר כאשר מדובר בצרידות זמנית בשל הצטננות או עקב שימוש מוגזם בקול. אך כאשר מדובר בצרידות שלא חולפת, זה עשוי להיות סימן לבעיה משמעותית יותר, שדורשת אבחון וטיפול מתאים. אם אחד או יותר מהדברים הבאים רלוונטיים לכם, ייתכן שאתם זקוקים לפנות לבדיקה של מיתרי הקול: צרידות שנמשכת יותר משבועיים ללא שיפור, אתם משתייכים לקבוצת סיכון לסרטן הגרון (מעשנים, צורכים אלכוהול), הופעה של תסמינים נלווים (כאבים שמקרינים לאוזניים, קשיי בליעה, קשיי נשימה וכאב גרון). כל אלה עשויים להיות סימנים למגוון רחב של בעיות במיתרי הקול, כולל יבלות, ציסטות, פוליפים, שיתוק מיתר קול, בצקות, רפלוקס ושטי-לועי, ואף סרטן הגרון.

טיפול בצרידות

הצעד הראשון שיש לעשות עוד לפני הטיפול, הוא אבחון לצורך זיהוי גורם הבעיה. רק לאחר שנזהה את הגורם המדויק לצרידות, נוכל להתאים את הטיפול הנכון ביותר. האבחון לרוב כולל תשאול המטופל, לרבות בדיקת מחלות רקע, גורמי סיכון, אופי התסמינים ותדירותם. לאחר מכן מתבצעת בדיקת סטרובוסקופיה של מיתרי הקול, הבדיקה היחידה שמאפשרת לאבחן באופן מלא ומדויק את הגורם לצרידות. במידת הצורך המטופל יופנה לבדיקות נוספות, כמו MRI, CT או אולטרסאונד. הטיפול יהיה בהתאם לסיבה שנמצאה, ויכול לכלול בין היתר טיפול אצל קלינאי/ת תקשורת, הדרכה לשימוש נכון בקול, טיפול תרופתי וטיפול ניתוחי (הזרקות, טיפול לייזר, כריתת נגעים ועוד). אם אתם מעשנים או צורכים אלכוהול, מומלץ להפסיק לחלוטין.

פרופ' להב הוא מומחה ברפואת אף אוזן גרון, ומנתח מיתרי קול בעל ניסיון עשיר באבחון באמצעות סטרובוסקופיה ובטיפול בצרידות שאינה חולפת. לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

תוכן עניינים

השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם: