מיתרי הקול

מיתרי הקול הם זוג שרירים המצופים במספר שכבות ונמצאים בגרון. למיתרים אלו שלושה תפקידים עיקריים: הפקת קול, ויסות מעבר אוויר לקנה הנשימה והריאות והגנה עליהם מפני חדירת מזון, שתייה וגופים זרים במהלך פעולות בליעה ונשימה. בזמן שאנו נושמים, המיתרים נפתחים, ובזמן שאנחנו מדברים, הם נצמדים. כמו איברים אחרים בגופנו, גם מיתרי הקול חשופים לפגיעות ומחלות שונות.

הפרעות במיתרי הקול

הביטוי השכיח ביותר לבעיה במיתרי הקול הוא צרידות.
מחלות מיתרי הקול נגרמות כתוצאה משימוש יתר בקול ומאמץ קולי מוגזם, עישון, מצב דלקתי או רפלוקס – וכן התפתחות נגעים במיתרי הקול או בסביבתם אשר משפיעה על תפקודם.

גידולים שפירים – כמו יבלות, ציסטות או פוליפים, נגרמים לרוב כתוצאה מחבלה במיתרים בשל דיבור יתר וגורמים לצרידות. הטיפול יכול להיות שמרני או ניתוחי ויחייב שינוי דפוסי דיבור בעבודה משותפת עם קלינאי/ת תקשורת.

גידולים ממאירים – סרטן מיתרי הקול, אחד הגידולים הממאירים השכיחים ביותר בדרכי הנשימה העליונות. סרטן זה יתבטא בצרידות הולכת ומחמירה, שמופיעה כבר בשלב מוקדם של המחלה. ניתן לטפל בסרטן הגרון באמצעות טיפולי קרינה, ניתוח לייזר או כירורגיה רחבה יותר, בהתאם להיקף הגידול.

שיתוק מיתר קול – יתבטא בקול חלש, מתנשף, לא יציב ושברירי, תוך התעייפות וקוצר נשימה בזמן דיבור. הפגיעה בסגירת המיתרים תגרום גם לשיעול ותחושת מחנק בזמן שתיה.

הצטלקות והיצרות בגרון ובמיתרי הקול יכולה להיגרם כתוצאה ממחלות שונות, ניתוחים, הנשמה ממושכת ועוד, ותתבטא בצרידות ולעיתים בקשיי נשימה.

מיתרי הקול

אבחון

סטרובוסקופיה היא הבדיקה היחידה המאפשרת אבחון מדויק של הפרעות במיתרי הקול. מדובר בבדיקה ייחודית, קצרה ופשוטה, המתבצעת בהרדמה מקומית באמצעות אנדוסקופ (מצלמה רפואית), המוחדר דרך הפה או דרך האף – ומצלם את המיתרים. הצילום נעשה בעזרת הבזקי אור המהבהבים בקצב דומה לקצב רטט המיתרים, כך שמתאפשרת צפייה מדויקת ומעקב אחר תנועת המיתרים תוך הפקת קול. באמצעות סטרובוסקופיה ניתן לאבחן ברמת דיוק גבוהה במיוחד הפרעות במיתרים, ובהתאם לכך ניתן גם להתאים את הטיפול הנכון ביותר בהתאם לממצאים.

מתי צריך לפנות לבדיקה ואבחון אצל מומחה?

האינדיקציות שדורשות בדיקה רפואית של המיתרים הן: כאשר אתם סובלים מצרידות שלא חולפת למעלה משבועיים (ולא קשורה להצטננות), אם קיימים גורמי סיכון לסרטן הגרון (עישון, אלכוהול) ואם מופיעים סימפטומים נוספים מלבד הצרידות, כמו כאב גרון המקרין לאוזן, קושי בבליעה, קשיי נשימה ועוד.
פרופ' להב הוא מומחה ברפואת אף אוזן גרון ומנתח מיתרי קול, בעל ניסיון רב באבחון באמצעות סטרובוסקופיה וטיפול במחלות במיתרים. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

תוכן עניינים

השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם: