כל מה שכדאי לדעת על ההליך
טרכאוסטומיה (פיום קנה), היא פעולה כירורגית, במהלכה יוצרים פתח קטן בקדמת קנה הנשימה מתחת לגובה מיתרי הקול. פיום הקנה הוא מעקף של מערכת הנשימה העליונה (האף, הפה והלוע, הגרון ומיתרי הקול) המבוצע כדי לאפשר נשימה תקינה. אל הפתח שנוצר בקנה מכניסים צינורית הנקראת קנולה, דרכה אפשר לנשום באופן חופשי ובמידת הצורך לחבר מערכת הנשמה. אילו מקרים מצריכים פיום קנה? ומהן השיטות המקובלות לביצוע הפעולה? הנה כל מה שחשוב לדעת על ההליך.
מתי יש צורך בפיום קנה?
הסיבה הנפוצה ביותר לביצוע טרכאוסטומיה היא הנשמה מלאכותית ממושכת (באמצעות צינור הנשמה דרך הפה המכונה טובוס). לרוב, מדובר בחולים הסובלים ממחלות מורכבות, שמסיבות שונות לא ניתן לגמול אותם ממכונת ההנשמה למשך תקופה ארוכה יותר מ-7-10 ימים. פיום קנה מאפשר הוצאת צינור ההנשמה מהפה והעברתו לצוואר, וכך ניתן להעיר את החולה מההרדמה ולהתחיל בתהליך שיקום.
סיבות נוספות לביצוע טרכאוסטומיה קשורות למצבי חירום של חסימה בדרכי הנשימה העליונות. מדובר במקרים של תגובה אלרגית הגורמת לבצקת בגרון, חבלה לפנים ולצוואר, זיהומים במכסה הגרון (אפיגלוטיס) חסימה על ידי גוף זר, וכן מצבים כמו שיתוק או קיבוע של שני מיתרי הקול, היצרות הקנה והגרון, וכן גידולים מתקדמים באזור הגרון.
השיטות לביצוע פיום קנה
את פעולת הטרכאוסטומיה ניתן לבצע בשתי שיטות עיקריות, לפי שיקול דעתו של הרופא המטפל ולפי המבנה האנטומי של צוואר המטופל. בשיטה הקלאסית מבצעים חתך קטן בעור הצוואר וחושפים את קדמת קנה הנשימה. בהמשך יוצרים פתח דרך טבעות סחוסי הקנה, ולבסוף מחדירים את הקנולה, אותה מקבעים למקום באמצעות שרוך הנכרך סביב הצוואר. אופציה נוספת היא השיטה המלעורית, שהיא זעיר פולשנית, במהלכה מחדירים קנולה לקנה הנשימה באמצעות חתך זעיר והרחבות, בדומה לתהליך החדרת עירוי לווריד.
דיבור ואכילה לאחר טרכאוסטומיה
אחת השאלות הנפוצות סביב הליך זה, היא האם ניתן לדבר, לאכול ולשתות לאחר הפעולה. התשובה היא בהחלט כן. ניתן לאכול ולשתות לרוב ללא הגבלה, שכן הקנולה אינה מפריעה למעבר מזון בפה, בלוע ובוושט. כאשר המטופל ער ואינו מונשם, ניתן להשתמש בקנולה מותאמת לדיבור באמצעות שסתום המאפשר הוצאת האוויר דרך מיתרי הקול, וכך ניתן להפיק קול ולדבר כרגיל.
האם הפעולה הפיכה?
ניתן לעבור גמילה מטרכאוסטומיה, אם המחלה שגרמה לצורך בטרכאוסטומיה חלפה. התהליך מכונה דה-קנולציה ומבוצע בהדרגה לאורך ימים, במהלכם מוחלפות הקנולות לקטנות יותר, עד שהמטופל מצליח לנשום באופן תקין ללא קנולה כלל. הפתח בצוואר צפוי להיסגר תוך כמה ימים מרגע הוצאת הקנולה.
לקביעת פגישת ייעוץ אצל פרופ' להב, מומחה ברפואת אף אוזן גרון ומנתח מיתרי קול, התקשרו למספר שבראש העמוד.