יבלות, פוליפים וציסטות במיתרי הקול הם נגעים שפירים שכיחים ביותר, הגורמים לקול צרוד, מחוספס ולא יציב. מה גורם לציסטה, כיצד היא מאובחנת ואיך מטפלים? לפניכם כל המידע שכדאי לדעת על ציסטה במיתרי הקול.
כיצד נוצרת ציסטה במיתרי הקול?
ציסטה היא מבנה כדורי המלא בנוזל. היא מתפתחת כתוצאה מקרע זעיר במיתר עקב מאמץ יתר של מיתרי הקול, צעקות, דיבור ממושך בקול רם והיעדר מנוחה קולית מספקת. לעתים נדירות ציסטה במיתרי הקול יכולה להיות מולדת. במקרים אלו תהיה צרידות קשה כבר מגיל צעיר. הציסטה גורמת להפרעה קשה בסגירת המיתרים וברטט (ויברציה) שלהם, ולפיכך גורמת לצרידות משמעותית וקבועה.
אבחון ציסטה במיתרי הקול
חשוב להדגיש כי צרידות יכולה להיגרם ממגוון רחב של סיבות ובמקרים רבים היא זמנית וחולפת מעצמה. יש להגיע לאבחון רק אם הצרידות נמשכת למעלה משבועיים. הבדיקה החשובה ביותר לצורך אבחון היא סטרובוסקופיה של מיתרי הקול. זוהי בדיקה ייחודית וקצרה המבוצעת באלחוש מקומי של הלוע באמצעות אנדוסקופ (מצלמה רפואית) קטן, המוכנס בעדינות דרך הפה או האף ומצלם את המיתרים.
בדיקה זו נחשבת מתאימה במיוחד לאבחון מדויק של בעיות במיתרי הקול (לרבות נגעים), משום שהאור המשמש להארת המיתרים בזמן הצילום מהבהב בקצב דומה לקצב הרטט של המיתרים. התוצאה מאפשרת מבט מעמיק במיתרים ומעקב אחר התנודות בהם בהילוך איטי, תוך כדי הפקת קול. שיטה זו מאפשרת זיהוי מדויק של הגורם לבעיה. ללא סטרובוסקופיה בלתי אפשרי לעקוב אחר רטט המיתרים, מכיוון שהוא קורה בקצב מהיר מדי עבור העין האנושית.
ניתוח לרינגוסקופיה לטיפול בציסטה
ציסטה במיתרי הקול ניתנת לטיפול רק באמצעים כירורגיים, כלומר על ידי הסרה שלמה שלה בניתוח. הניתוח להסרת ציסטה נעשה בהרדמה כללית, באמצעות מכשיר הנקרא לרינגוסקופ, ולכן הניתוח נקרא לרינגוסקופיה. הלרינגוסקופ הוא צינור מתכתי חלול, דרכו ניתן לצפות בהגדלה תלת ממדית במיתרי הקול באמצעות מיקרוסקופ, שמאפשר גם לבצע פעולות מדויקות ועדינות ביותר.
הסרת הציסטה מתבצעת בשיטה מיקרו-כירורגית, עם או בלי לייזר, בהתאם לשיקול דעת המנתח. לאחר הסרת הנגע, המטופל עובר להתאוששות ולהשגחה. הניתוח נמשך כשעה והמטופל לרוב משוחרר לביתו לאחר מספר שעות. הסיכונים הכרוכים בניתוח מעטים וכוללים כאב בגרון, חוסר תחושה זמני בצד הלשון (נדיר) ובמקרים חריגים מאוד פגיעה בשיניים רופפות או חולות. שיניים בריאות ויציבות (כולל כתרים ושתלים) לא נמצאות בסיכון לפגיעה במהלך הניתוחים הללו.
לאחר הניתוח מומלצת שתיקה של מספר ימים ובשבועות שלאחר מכן חזרה הדרגתית לכמות הדיבור הרגילה. בתקופת ההחלמה מומלץ לבצע טיפול קול אצל קלינאי/ת תקשורת, כדי להקנות הרגלי שימוש נכונים בקול, לסיוע בחזרה לתפקוד ולמניעת חזרה עתידית של הציסטה.
פרופ' להב הוא מומחה ברפואת אף אוזן גרון ומנתח מיתרי קול בעל ניסיון עשיר בטיפול במגוון רחב של בעיות במיתרי הקול, לרבות ציסטות. פרופ' להב עובד עם קלינאי תקשורת מומחים בתחום כחלק מהטיפול בנגעים במיתרי הקול. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.