פוליפ במיתרי הקול הוא נגע שפיר (לא סרטני), המתפתח על פני מיתרי הקול כתוצאה מנזק פתאומי (צעקה או צרחה) או מנזקים חוזרים לאורך זמן, ממאמץ קולי רב, שיעול קשה, דיבור תדיר בזמן הצטננות ועוד. פוליפים במיתרי הקול מתפתחים כתוצאה מדימום מיקרוסקופי לתוך המיתר, שיוצר נפיחות המונעת הצמדה של מיתרי הקול ולפיכך פוגעת באיכות הקול וביכולת הדיבור. הפגיעה ביכולת התפקוד עשויה להיות משמעותית ולהתבטא בין היתר בהתעייפות בזמן הדיבור וכן בקול צרוד ומחוספס, בלתי יציב וחלש.
כיצד מטפלים בפוליפ במיתרי הקול?
ישנן אפשרויות טיפול שונות, בהתאם לחומרת המצב. התאמת הטיפול נעשית על ידי רופא מומחה בזמן פגישת ייעוץ עם המטופל, ולאחר בדיקת סטרובוסקופיה ואבחון מצבו של המטופל.
- טיפול שמרני: אם הפוליפ קטן ושטוח, לרוב נמליץ על טיפול קול אצל קלינאי/ת תקשורת, שיכול לסייע בספיגתו.
- טיפול בלייזר: פוליפים קטנים ניתנים לטיפול באמצעות לייזר. הטיפול מבוצע במרפאה, באלחוש מקומי הניתן בהזלפה מהפה או מהאף. זהו טיפול קצר שבסופו המטופל יכול לחזור לשגרת יומו לאחר כשעה של השגחה.
- ניתוח להסרת פוליפים: כאשר מדובר בפוליפ גדול, הטיפול יהיה באמצעות ניתוח (לרינגוסקופיה ישירה) בהרדמה כללית. הטיפול הניתוחי נעשה בגישה זעיר-פולשנית, ללא חתכים בעור, ללא תפרים וללא צלקות. הסרת הפוליפ נעשית בפעולה מיקרוכירורגית מדויקת, המאפשרת הסרה מלאה של הפוליפ ללא פגיעה במיתר וברקמות שמסביב. הניתוח נמשך כשעה והמטופל לרוב יכול לחזור לביתו מספר שעות אחריו או למחרת בבוקר.
החלמה מהניתוח
ההתאוששות מניתוח להסרת פוליפ במיתרי הקול היא לרוב מהירה. יש להקפיד על שתיקה למספר ימים בלבד, שינויים קלים בתזונה ולהפחית יחסית בדיבור למשך חודש.
מניעה של פוליפים במיתרי הקול
למרות שלא תמיד ניתן למנוע היווצרות פוליפים, ישנם מספר צעדים שיכולים לסייע בהפחתת הסיכון בהתפתחותם:
- הימנעות מעישון (גם פסיבי).
- הימנעות מצעקות או דיבור ממושך בקול רם.
- שמירה על לחות של מיתרי הקול ע״י שתיית מים מרובה.
פרופ' יונתן להב הוא מנתח מיתרי קול ומומחה ברפואת אף אוזן וגרון, בעל ניסיון עשיר באבחון באמצעות סטרובוסקופיה ובניתוחים שונים במיתרי הקול. למידע נוסף על פוליפים במיתרי הקול ולתיאום פגישת ייעוץ עם פרופ' להב, השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם בהקדם.