נגיף הפפילומה האנושי (HPV-Human Papilloma Virus) הוא קבוצה של נגיפים שכיחים באוכלוסייה, שבמרבית המקרים אינם גורמים למחלה וחולפים מעצמם. אך במקרים מסוימים, הווירוס עלול להוביל לזיהומים ונגעים בריריות הגוף, לרבות במיתרי הקול (נגעים המכונים ״פפילומות״), באיברי המין, בלוע ובעור.
כמו כן, באחוז קטן מהמקרים הוא עלול להוביל להתפתחות של גידול ממאיר (סרטני). רבים מכירים את נגיף הפפילומה בשל העובדה שהוא מגדיל את הסיכון לסרטן צוואר הרחם בנשים, אך נגיפים מסוג זה יכולים גם לגרום למחלות סרטן נוספות, גם בנשים וגם בגברים. מחלות אלה כוללות בין היתר את סרטן פי הטבעת, סרטן הפה והלוע (לרבות מיתרי הקול), סרטן הפין וסרטן הנרתיק. זוהי הסיבה שהיום חיסון פפילומה מהווה חלק מתוכנית חיסוני השגרה לילדים וילדות כאחד.
מדוע חיסון פפילומה מומלץ?
מחקרים מוכיחים כי חיסון פפילומה מהווה דרך יעילה למניעת זיהומים בנגיף, וכן למניעת נגעים והפחתת הסיכון לסרטנים הקשורים אליו. לכן הוא מומלץ לנערים ונערות (אך גם למבוגרים עד גיל 45) והוא ניתן לרוב כבר מגיל יסודי. ככל שהחיסון ניתן בגיל צעיר יותר, כך גוברת יעילותו במניעת זיהום עתידי בנגיף. מתן החיסון בגיל צעיר (לפני החשיפה לווירוס הפפילומה) יכול להפחית בכ-97% את הסיכון להידבק בזנים של הנגיף הכלולים בחיסון.
נגיף הפפילומה והשפעתו על מיתרי הקול
לנגיף הפפילומה כאמור יכולה להיות השפעה על אזורים שונים בגוף, לרבות מיתרי הקול. אלה השפעותיו העיקריות:
- התפתחות נגעים במיתרים – הנגיף יכול להוביל להתפתחות של פפילומות, נגעים שפירים שעלולים לגרום לצרידות, קשיי נשימה ולפגיעה באיכות הקול. במקרים קשים יותר נגעים אלו עלולים לחסום את דרכי הנשימה.
- סרטן מיתרי הקול – הנגיף קשור לסוגי סרטן שונים, בהם גם סרטן הגרון וסרטן מיתרי הקול בפרט (הנפוץ מבין סרטני הגרון).
תופעות לוואי אפשריות לחיסון
כמו בחיסונים אחרים, גם החיסון נגד נגיף הפפילומה יכול להוביל לתופעות לוואי קלות בלבד, כמו כאב/נפיחות מקומית במקום ההזרקה או חום קל. נוסף לכך, יכולות להופיע תופעות זמניות כמו כאבי ראש, עייפות וכאבי שרירים. חשוב לדעת כי החיסון נחשב בטוח ותופעות לוואי חמורות הן נדירות ביותר.
ומה אם כבר נדבקתי בנגיף?
אם נדבקתם בנגיף הפפילומה ואתם סובלים מפפילומה שפירה או סרטנית במיתרי הקול, חשוב שתדעו כי עוד לא מאוחר להתחסן. חיסון פפילומה הוכח מחקרית כמקטין את הסבירות להישנות המחלה, גם לאחר הידבקות בנגיף. לצד החיסון, מומלץ לבצע מעקב רציף אצל רופא מומחה, ובמידת הצורך לעבור ניתוחי לייזר ו/או טיפול באווסטין וטיפולים נוספים במידת הצורך לשמירה על איכות הקול ועל איכות החיים. במקרים רבים, פפילומה במיתרי הקול דועכת עם הזמן באופן ספונטני.
פרופ' יונתן להב הוא מנתח מיתרי קול ומומחה ברפואת אף אוזן וגרון, בעל ניסיון רב באבחון וטיפול במגוון מחלות מיתרי הקול, לרבות טיפול בפפילומה. לתיאום פגישת ייעוץ התקשרו למספר הטלפון בראש העמוד.