סרטן הגרון נחשב בין הגידולים הסרטניים הנפוצים ביותר באזור הראש והצוואר. סרטן זה הוא שם כולל לגידולים שיכולים להופיע על מיתרי הקול, מעליהם או מתחתם. במצב מתקדם הגידול יערב יותר מאתר אחד. כמו בסוגי סרטן אחרים, גם לסרטן הגרון ישנן אפשרויות טיפול שונות, בהתאם לשלב בו התגלתה המחלה. בגידולים גדולים ומתקדמים, אחת האפשרויות היא כריתת גרון, הליך כירורגי שיכול להתבצע באחת משתי צורות: כריתה שלמה או כריתה חלקית. מטופלים רבים לא מודעים לכך שכריתת גרון מלאה היא לא תמיד הכרח. אז באילו מצבים ניתן להימנע מכריתה שלמה ומה כדאי לדעת על כריתה חלקית? כל המידע במאמר זה.
כריתת גרון שלמה
ניתוח זה נעשה כאשר הגידול בגרון נמצא בשלב מתקדם מאוד, או כאשר דרכי טיפול קודמות בסרטן כשלו, כדוגמה ניתוחי לייזר או קרינה עם או בלי כימותרפיה. ההליך כולל הסרה מלאה של הגרון ומיתרי הקול, דרך חתך צווארי. יעילותו להסרת הגידול הממאיר היא ללא ספק גבוהה במיוחד, וההליך מוכח כמפחית משמעותית את הסיכון להישנות המחלה באזור שנותח. מצד שני, איכות החיים של המטופלים והדימוי העצמי עלולים להיפגע באופן ניכר, יכולת הדיבור נפגעת והמטופלים נאלצים להסתגל לחיים עם טרכאוסטומיה קבועה (פתח לקנה בתחתית הצוואר) ולהפיק קול שונה באמצעות שסתום מיוחד המותקן בין הקנה לוושט.
כריתת גרון חלקית
כריתת גרון חלקית עשויה להיות אופציה מתאימה עבור מטופלים אשר הטיפול בסרטן בשלבים הקודמים כשל, אבל הגידול החוזר אינו גדול ומפושט. לפיכך חלק מהמטופלים המועמדים לכריתת גרון שלמה יכולים להתאים לשיטה זו. הפרוצדורה כוללת הסרה של חלק מהגרון, תוך שמירה ושחזור של מבנים חיוניים לתפקוד מיתרי הקול באופן שיאפשר דיבור, נשימה ובליעה טבעיים יותר.
גישה זו מאפשרת למטופלים איכות חיים גבוהה הרבה יותר בהשוואה לכריתה שלמה, בין היתר בזכות מספר פרמטרים:
- שמירה על יכולת הדיבור – בכריתה חלקית ניתן לשמור על יכולת הדיבור הטבעית של המטופל, בשונה מכריתה מלאה. לאחר כריתה חלקית הקול עשוי להיות מעט צרוד או חלש מהרגיל.
- הפחתת הסיכון לסיבוכים נשימתיים – במרבית הניתוחים יהיה צורך בטרכאוסטומיה זמנית בלבד, בשונה מכריתה שלמה המצריכה תמיד טרכאוסטומיה קבועה. לפיכך, הסיכון לסיבוכים נשימתיים נמוך יותר ואיכות החיים לרוב גבוהה יותר בכריתה חלקית.
- שמירה על יכולת הנשימה מהפה ומהאף – מטופלים אחרי כריתה חלקית נהנים מהיכולת לנשום מהפה ומהאף, להריח, להיכנס למים בגובה הצוואר ומעלה ולהפיק קול טבעי.
חשוב לדעת כי בחירת סוג הכריתה נעשית על ידי הרופא המנתח, בהתאם לפרמטרים שונים, כמו מיקום הגידול, שלב המחלה, גודל הגידול, מצב בריאותי כללי של המטופל ועוד. ההחלטה על כריתה חלקית או שלמה מתקבלת לאחר התייעצות משותפת עם המטופל ומשפחתו.
פרופ' יונתן להב הוא מנתח מיתרי קול ומומחה ברפואת אף אוזן וגרון, בעל ניסיון עשיר באבחון וטיפול בחולים עם סרטן גרון, לרבות ביצוע כריתות חלקיות. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.