בעיות שונות במיתרי הקול עשויות להצריך טיפול שיקומי למיתרי הקול לשיפור יכולת התפקוד הקולי, הדיבור ואיכות החיים. במאמר זה נתמקד בהפרעות השונות, ממה נגרמות ואפשרויות הטיפול השונות – לרבות שיקום מיתרי הקול.
דלקת וגירוי כרוני במיתרי הקול – נגרמים משימוש ממושך בקול, עישון, תזונה לקויה ועוד. מתבטאות בצרידות, התעייפות קולית, גירוי בגרון, כאבים וליחה.
נגעים במיתרי הקול (יבלות, פוליפים, ציסטות, גרנולומה) – נגעים שפירים, שנגרמים בעיקר עקב חבלה למיתרי הקול בשל שימוש מוגזם ולא מאוזן בקול. התסמין העיקרי הוא צרידות.
צלקת במיתרי הקול (סולקוס) – חוסר רקמה בשכבה התת-רירית של מיתרי הקול, המוביל לנוקשות שלהם ולפגיעה בהפקת הקול.
שיתוק מיתר קול – כאשר מיתר קול אחד לא מתפקד עקב פגיעה עצבית, יש פגיעה בעוצמה, משך ואיכות הקול, בשל חוסר יכולת להזיז את השרירים.
דיספוניה ממתח שרירים (MTD) – הפרעה בהפקת הקול, הנגרמת בשל חוסר איזון של הכוח המופעל על ידי קבוצת השרירים בגרון. דיספוניה ראשונית מאופיינת בחוסר איזון של שרירי הגרון והצוואר בלבד. דיספוניה משנית נגרמת בשל בעיה מבנית במיתרי הקול או בגרון.
הפרעות נוירולוגיות וניווניות
- ספסמודיק דיספוניה – הפרעה נוירולוגית מסוג דיסטוניה, המתאפיינת בהתכווצות בלתי-רצונית של השרירים בגרון, הפוגעת באיכות הקול ומובנות הדיבור.
- רעד במיתרי הקול (טרמור) – רעד קבוע ובלתי רצוני, המשפיע על שרירי הגרון ומיתרי הקול, ומתבטא בחוסר יציבות קולית, קטיעות בקול וקושי בהשלמת מילים/משפטים.
- מחלת פרקינסון – מחלה הפוגעת באופן הדרגתי ביכולת התנועה ומובילה לקשיי דיבור ובליעה אצל 80% מהחולים. זה יכול להתבטא בדיבור איטי, היחלשות הקול, שיבושי היגוי ועוד.
- מחלת ALS (ניוון שרירים) – מחלה נדירה שכוללת פגיעה בתאי העצב המשפיעים על היכולת להפעיל את השרירים בגוף. כתוצאה מכך ישנה חולשה מתקדמת בשרירים, המשפיעה על הדיבור, הפקת הקול ויכולת הבליעה.
שיקום מיתרי הקול: מה הוא כולל?
בחירת הטיפול תהיה בהתאם לגורם הבעיה ולאחר ביצוע אבחון מקיף על ידי מומחה למיתרי הקול. שיקום מיתרי הקול יכול להתבצע בדרכים שונות, לרבות:
טיפול קול על ידי קלינאי/ת תקשורת – תרגילים להרפיה, תיאום וייצוב של שרירי מיתרי הקול ומערכת הנשימה, ולימוד טכניקות לשיפור הדיבור ולמניעת נזק עתידי.
ניתוחים במיתרי הקול – להסרת נגעים, לשחזור מבנה תקין, לעיבוי או להקטנת נפח המיתר ועוד.
הזרקת בוטולינום טוקסין (בוטוקס) – להרפיית שרירים נקודתיים במיתרים. מתאים למקרים של ספסמודיק דיספוניה ורעד.
הזרקת שומן וחומרי מילוי – לטיפול בדלדול מסה של המיתרים, צלקות ושיתוק מיתר קול וטיפול בהפרעות נוירולוגיות.
הזרקת סטרואידים – להפחתת בצקת, מניעת דלקת וריכוך צלקות. הטיפול יכול להתאים למצבים כמו דלקת כרונית של מיתרי הקול, הצטלקות של המיתרים ועוד.
פרופ׳ יונתן להב הוא מומחה ברפואת אף אוזן וגרון ומנתח מיתרי קול, שעבר השתלמות-על ברפואת מיתרי הקול באוניברסיטת הרווארד בארה״ב. לפרופ׳ להב ניסיון רב באבחון וטיפול במחלות מיתרי הקול. למידע נוסף על שיקום מיתרי הקול וקביעת פגישת ייעוץ התקשרו למספר הטלפון בראש העמוד.