מיתרי הקול הם זוג שרירים מצופים מספר שכבות, הנפתחים בזמן נשימה ונצמדים בזמן דיבור. לעתים איבוד קול פתאומי עשוי להתרחש על רקע של הפרעה תפקודית או מבנית במיתרים, והוא יתבטא בקול חלש, צרוד, מחוספס ולא יציב. כמו כן, שינוי בטווח מנעד הקול, עייפות וכאבים בזמן דיבור יכולים להופיע גם כן כחלק מאובדן הקול.
כיצד איבוד קול נגרם?
אימוץ יתר של מיתרי הקול – זוהי הסיבה העיקרית לצרידות ואובדן קול פתאומי. היא שכיחה בעיקר אצל אנשי מקצוע שמשתמשים רבות בקולם, כמו מדריכים, מורים, מרצים, זמרים, חזנים, שחקנים, אנשי שיווק ועוד.
מחלה ויראלית – כמו הצטננות או שפעת, המלווה בשיעול, נזלת או חום.
סיבות אחרות – פחות נפוצות, כמו שיתוק מיתר קול, התפתחות נגעים שפירים או ממאירים על גבי המיתרים.
מה עושים?
במקרים הנפוצים של אובדן קול לרוב אין צורך בטיפול רפואי ספציפי, והמצב יחלוף מעצמו תוך מספר ימים. הנה כמה המלצות שיעזרו לכם להתמודד עם הבעיה:
- מנוחה כללית – הימנעות מדיבור או מאמץ יתר של מיתרי הקול. אין להרים את הקול, לכחכח או ללחוש.
- להרבות בשתייה של מים – רירית המיתרים מתפקדת טוב יותר בסביבה לחה.
אבחון איבוד קול על ידי מומחה
לעתים עשויה להופיע צרידות שאינה חולפת מעצמה, המצריכה בדיקה אצל רופא מומחה. אז איך נדע מתי הגיע הזמן לפנות לייעוץ רפואי? אלו הדגלים האדומים:
- צרידות ואובדן קול שנמשכים למעלה משבועיים (ולא קשורים להצטננות).
- לא מופיעה הקלה במצב לאחר מנוחה קולית.
- אובדן הקול מלווה בהתעייפות, קשיי בליעה/נשימה, כאבים בגרון/באוזן.
- יכולת התפקוד נפגעה זמן ממושך כתוצאה מאובדן הקול.
במקרים אלו, ובמיוחד אם אתם מעשנים באופן קבוע ו/או צורכים אלכוהול, מומלץ לפנות לבדיקה של מיתרי הקול, כדי לשלול התפתחות נגעים על המיתרים, כולל נגעים טרום-סרטניים או סרטניים. הבדיקה שתתבצע במקרים אלו תהיה סטרובוסקופיה, הבדיקה היחידה שבאמצעותה ניתן להגיע לאבחון מקיף ומדויק של הגורם שהוביל לצרידות ואיבוד קול.
פרופ׳ יונתן להב הוא מומחה ברפואת אף אוזן גרון ומנתח מיתרי קול, בעל ניסיון רב באבחון וטיפול במגוון רחב של הפרעות במיתרי הקול, לרבות צרידות ואובדן קול. לקביעת פגישת ייעוץ התקשרו למספר הטלפון בראש העמוד.