דימום למיתרי הקול

דימום למיתרי הקול מתרחש כאשר אחד מכלי הדם במיתר נקרע, והדם דולף לתוך מיתרי הקול ומצטבר בהם. ממה יכול להיגרם? אילו סימנים יכולים להצביע על דימום? וכיצד מטפלים? נשיב על כל השאלות במאמר הבא.

ממה נגרם הדימום?

אחת הסיבות העיקריות להופעת דימום בתוך מיתרי הקול הוא מאמץ יתר של המיתרים. לכן תופעה זו מתרחשת בעיקר אצל אנשים עם נטייה להרמות קול פתאומיות או אלו שמקצועם כרוך בשימוש משמעותי במיתרי הקול, כמו זמרים, מדריכים, מורים ומרצים. סיבה נוספת היא טראומה, כלומר חבלה ישירה לאזור הצוואר והגרון.

אילו סימנים יכולים להצביע על דימום?

דימום לרוב יתבטא בהופעה פתאומית של צרידות מתגברת ולעיתים ילווה בכאב. הדימום לתוך מיתרי הקול עשוי להצטבר ולהקשות על תנועת הרטט של המיתרים. כתוצאה מכך הצרידות תלך ותחמיר.

דימום למיתרי הקול

איך מאבחנים?

תהליך האבחון כולל את הבדיקות הבאות:

  • בדיקת סטרובוסקופיה – בדיקה המאפשרת צפייה במיתרים, מעקב אחר תנועתם בזמן הפקת קול ואבחון מדויק של בעיות שונות הגורמות לצרידות, לרבות דימום במיתרי הקול.
  • בדיקות נוספות יבוצעו, אם הדימום אינו קשור לשימוש מוגזם בקול, אלא לחבלה מסוג אחר.

 

מהו הטיפול המקובל? 

אבחנה של דימום במיתרים מחייבת שתיקה מיידית למשך כשבוע. לרוב הוא יחלוף מעצמו, תוך מספר ימים או שבועות. במרבית המקרים אין צורך בטיפול מיוחד למעט מנוחה קולית. אם אתם נוטלים תרופות מדללות דם, ייתכן שהרופא המטפל ימליץ על הפסקה זמנית של נטילתן. אספקט נוסף של הטיפול בדימום הוא מניעה. מומלץ להיוועץ בקלינאי תקשורת, שיסייעו בהקניית כלים פרקטיים לשימוש נכון בקול והימנעות ממאמץ-יתר.

האם הדימום יכול לחזור?

במצבים מסוימים, ובעיקר אצל אנשי מקצוע שמשתמשים בקולם באופן תדיר, עשויים להופיע דימומים חוזרים במיתרי הקול. גם דליות במיתרי הקול, שהן כלי דם קטנים שנעשו רחבים ושבריריים יותר, עשויות לגרום לדימום חוזר. הדימום החוזר עשוי להוביל להיווצרות של פוליפ במיתרים, או להצטלקות, שעלולים לגרום לנזק בלתי הפיך לקול. חשוב לדעת כי ניתן לטפל בבעיה זו במגוון דרכים, בהתאם לחומרה, לרבות באמצעות לייזר שמסיר את הפוליפ או מעלים את הדליות ואת כלי הדם הנוטים לדמם – ללא צורך בניתוח.

פרופ׳ יונתן להב הוא מנתח מיתרי קול ומומחה ברפואת אף אוזן גרון, בעל ניסיון רב באבחון וטיפול בצרידות, לרבות טיפול בלייזר וטיפולים נוספים. לקביעת פגישת ייעוץ עם פרופ׳ להב התקשרו למספר בראש העמוד.

תוכן עניינים

השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם: