אם חוויתם בעבר צרידות עם ליחה, אתם בהחלט לא לבד. אם עוד לא, סביר להניח שמתישהו בחייכם תחוו את שני התסמינים הללו במקביל. ליחה היא תלונה שכיחה במיוחד אצל אנשים בריאים וכאלו הסובלים מבעיות בגרון, ולכן חשוב להרחיב על סימפטום נפוץ זה.
מהי המשמעות של צרידות עם ליחה?
במרבית המקרים אין משמעות בריאותית או רפואית למושג ״ליחה״, והיא בפני עצמה לא מהווה סימן לדאגה. הליחה היא תערובת של רוק ונוזל רירי שנמצאת אצל כולנו בלוע ובגרון, ומופרשת בכמות של ליטר וחצי ביום. חשוב להבין שחומר זה חיוני ביותר לתפקוד התקין של הלוע והגרון, לתהליך הבליעה התקין וגם להפקת הקול. זהו חומר הסיכה הטבעי במערכת הנשימה, הדיבור והבליעה. לפיכך, אנו בולעים את הליחה באופן קבוע ואין כל צורך להיפטר ממנה או להוציא אותה. אצל מרבית האנשים היא לא תצטבר בכמויות, והיא לא מהווה בעיה אמיתית שיש לטפל בה, למעט במקרים לא שכיחים, כגון הפרעות במנגנון הבליעה, מחלות נוירולוגיות או נזקי טיפול קרינתי הגורם לליחה להיות צמיגה ויבשה.
לרוב, מאחורי התלונה על צרידות וליחה עשויה להיות בעיה אחרת – הפרעה במבנה מיתרי הקול, המקשה על הזרימה של הליחה. הפרעות אלה יכולות להיות נגעים שפירים, ממאירים, שיתוק מיתר קול ועוד. גם הפרעות שאינן קשורות למיתרי הקול יגרמו לכך, לרבות נזלת אחורית, אלרגיה, רפלוקס ושטי-לועי, מחלות ריאה, הפרעות בדרכי הנשימה התחתונות, אסתמה וכו׳. חשוב לציין שלעיתים תחושת ליחה תהיה ביטוי למתח ולחץ. אנשים הנוטים לתת תשומת לב יתרה לתחושות הגרון עלולים לפתח מנהגים והרגלים לא בריאים של הוצאת ליחה (כיוח), ולהתייחס לכך שלא בצדק כאל בעיה רפואית.
טיפול בתסמיני צרידות עם ליחה
ראשית יש לבצע בדיקה מקיפה של דרכי הנשימה והבליעה לרבות בדיקת סטרובוסקופיה של מיתרי הקול, על מנת לאתר סיבה אובייקטיבית לליחה ולצרידות. אם נמצא גורם המסביר את התלונה – מטפלים בו בהתאם (טיפול בנזלת, באלרגיה, ברפלוקס, ניתוח במיתרי הקול ועוד). אם נמצאה סיבה אובייקטיבית ואם לא, חלק מהותי מהטיפול הוא להפסיק להתייחס לליחה כאל בעיה בפני עצמה, להפסיק לנסות להוציא אותה בכוח (כפי שרבים עושים למשל עם היקיצה משינה) – ולקבל את נוכחותה כתופעה טבעית ונורמלית. הפסקת הניסיונות להיפטר מהליחה יביאו לדעיכה הדרגתית של הסימפטומים.
סובלים מצרידות שאינה חולפת למעלה משבועיים? פרופ׳ יונתן להב הוא מומחה ברפואת אף אוזן וגרון, ומנתח מיתרי קול בעל ניסיון עשיר באבחון וטיפול בצרידות, הסרת נגעים במיתרי הקול ועוד. לקביעת פגישת ייעוץ עם פרופ׳ להב התקשרו למספר בראש העמוד.