גרנולומה במיתרי הקול

גרנולומה היא נגע דלקתי-טראומטי, שלרוב מופיע בחלק האחורי של מיתרי הקול, באזור המכונה הזיז הקולי, ומתפתח כתוצאה מגירוי מתמשך של המיתרים. במאמר הבא נפרט על הגורמים להתפתחות גרנולומות שהם גם פיזיים וגם רגשיים (!), סימפטומים שיכולים להצביע על קיום גרנולומה במיתרי הקול, אבחון ואפשרויות הטיפול.

גורמים עיקריים

כאמור, גרנולומות נגרמות כתוצאה מגירוי ממושך, שיכול להיגרם משתי סיבות עיקריות – מכאנית או כימית. הגורם המכאני מתייחס למצבים של לחץ על החלק האחורי של מיתרי הקול כתוצאה מכחכוחים וסגנון דיבור מאומץ, ולמקרים של פציעות (למשל לאחר שימוש בצינור הנשמה בניתוח). הגורם הכימי מתייחס בעיקר לחשיפה חוזרת ונשנית לחומציות שעולה מהקיבה (למשל על רקע של רפלוקס ושטי-לועי). גורם חשוב בהתפתחות גרנולומה הוא מתח נפשי, במיוחד בגברים, אשר גורם להפעלת לחץ מוגבר בלתי מודע בחלק האחורי של הגרון באזור סחוסי הזיזים הקוליים, מה שיוצר פצע שטחי המתפתח לגרנולומה.

תסמינים של גרנולומה במיתרי הקול

גרנולומות לרוב יובילו לתסמינים הבאים:

  • כאבים ואי-נוחות בגרון
  • כחכוח תדיר
  • קושי בבליעה והרגשת גוש בגרון
  • עייפות קולית
  • צרידות (לרוב רק כשהגרנולומה גדולה)

חשוב להדגיש כי סימפטומים אלה עשויים להצביע גם על בעיות אחרות בגרון, ולכן יש לפנות לרופא מומחה לצורך אבחון מדויק והתאמת טיפול.

גרנולומה במיתרי הקול

אבחון גרנולומה במיתרי הקול

ניתן לאבחן גרנולומות באמצעות בדיקת סטרובוסקופיה, המאפשרת אבחון מדויק ומהיר של הפרעות שונות במיתרי הקול. הבדיקה היא צילום וידאו של מיתרי הקול באמצעות הבזקי אור, המהבהבים בקצב דומה לקצב הרטט של המיתרים, שנמדד בעזרת מיקרופון. נוצרת אשליה של צילום בהילוך איטי, והתוצאה היא מבט מעמיק בתנועת מיתרים בזמן אמת, תוך כדי הפקת קול. בדיקת סטרובוסקופיה נעשית תחת אלחוש מקומי, כך שהיא לא כואבת.

טיפול

הטיפול בגרנולומות במיתרי הקול הוא בעיקר שמרני, וכולל טיפול ברפלוקס במידת הצורך, מנוחה קולית, טיפול אצל קלינאי/ת תקשורת ומעקב. המטרה העיקרית בטיפול היא לאפשר ריפוי של הפצע שהוביל לגרנולומה. חלק מרכזי נוסף בטיפול בגרנולומה הוא התמודדות עם החלק הרגשי; הרגעה כללית, הפגת מתחים ופתרון קונפליקטים. ניתן להיעזר גם ברפואה משלימה. מאחר שלא ניתן להימנע לחלוטין מדיבור ובשל מגע של מיתרי הקול אחד בשני, תהליך ההחלמה עשוי להימשך תקופה ארוכה, לעתים מספר חודשים. אם הטיפול לא הוביל לשיפור התסמינים, ניתן במקרים מסוימים לשקול טיפול ניתוחי, כלומר כריתה כירורגית של הגרנולומה. הכריתה לרוב מתבצעת באמצעות לייזר, ולעתים ניתן להזריק סטרואידים באופן מקומי, או לבצע צריבה חשמלית למניעת חזרה של הגרנולומה.

פרופ' יונתן להב הוא מנתח מיתרי קול ומומחה ברפואת אף אוזן וגרון. לפרופ' להב ניסיון עשיר באבחון צרידות ברמת דיוק גבוהה ביותר באמצעות סטרובוסקופיה. כמו כן, מבצע ניתוחים להסרת כל סוגי הנגעים במיתרי הקול באמצעים המתקדמים ביותר. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

תוכן עניינים

השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם: