כל המידע על נגעים שפירים וממאירים במיתרי הקול
מיתרי הקול שלנו, כמו איברים אחרים בגופנו, חשופים לפגיעות מסוגים שונים הנגרמות מסיבות רבות ומגוונות. פגיעות אלו יכולות להתבטא בנגעים שונים על מיתרי הקול, לרבות גידול בגרון, שיכול להיות ממאיר או שפיר. ישנם סוגים שונים של נגעים (או גידולים) שפירים במיתרי הקול, כמו ציסטות, יבלות ופוליפים. כאשר מדובר במקרה של גידול ממאיר, במרבית המקרים מדובר בסרטן תאי קשקש של מיתרי הקול. איך יודעים אם גידול בגרון הוא ממאיר או שפיר? אילו נגעים שפירים יכולים להופיע במיתרי הקול? וכיצד מטפלים בהם? כל המידע במאמר הבא.
נגעים שפירים במיתרי הקול
סוגי הנגעים העיקריים במיתרי הקול הם בעיקר יבלות, פוליפים, ציסטות, כלי דם מורחבים ופפילומות. מרבית הנגעים במיתרים נגרמים כתוצאה משימוש מוגזם או שימוש לא נכון בקול. במילים אחרות, הסיבות העיקריות לנגעים שפירים הם נזק פתאומי (בשל מאמץ קולי מוגזם וחד-פעמי) או נזק מתמשך (בעקבות שימוש לא נכון או מאמץ קולי ממושך, למשל אצל אנשים העוסקים בהוראה). ישנם נגעים מסוימים שיכולים להיגרם כתוצאה מזיהום ויראלי, כמו פפילומה שהיא יבלת נגיפית, המתפתחת כתוצאה מהידבקות בנגיף הפפילומה האנושי.
כיצד יודעים אם גידול בגרון הוא שפיר או ממאיר?
התסמינים יכולים להשתנות בהתאם לסוג הגידול, אך ישנם תסמינים ייחודיים כאשר מדובר בגידול סרטני. במקרים של נגעים שפירים, הסימפטומים העיקריים הם צרידות מתמשכת (שנמשכת מעל שבועיים, מחמירה במיוחד בזמן דיבור, או בעלת דרגות חומרה שונות), קול לא אופייני, קול לא יציב, קול מחוספס, תחושה של מאמץ קולי והתעייפות בזמן דיבור.
כאשר מדובר בנגע סרטני במיתרים, התסמין השכיח ביותר הוא צרידות שלא חולפת לאחר שבועות ולעתים אף חודשים, ומחמירה באופן הדרגתי וקבוע. עם זאת, ישנם סימפטומים נוספים שעשויים להופיע, כמו קושי בנשימה ובבליעה, דימום, כאבים שמקרינים לאוזניים, והופעת גוש צווארי.
אבחון גידול בגרון
חשוב להגיע לאבחון במקרה שאתם חווים את התסמינים שצוינו לעיל, ובפרט אם אתם סובלים מצרידות שלא חולפת לפחות שבועיים. הבדיקה העיקרית לצורך אבחון נגעים במיתרי הקול היא סטרובוסקופיה, המאפשרת לבצע אבחון מדויק של מגוון בעיות במיתרי הקול, לרבות נגעים מסוגים שונים. במקרה שיש חשד לנגע טרום סרטני או סרטני – יהיה צורך גם בבדיקת ביופסיה, כלומר נטילת דגימה מהנגע ובדיקתה במעבדה לזיהוי תאים סרטניים.
אפשרויות הטיפול
הטיפול בנגעים שפירים במיתרי הקול מבוסס על שיתוף פעולה בין מנתח מיתרי קול לבין קלינאי/ת תקשורת. ישנם נגעים (פוליפים, ציסטות, כלי דם מורחבים) שיטופלו כירורגית בשלב ראשון. יבלות יטופלו בשלב ראשון אצל קלינאי/ת תקשורת. לקלינאי/ת התקשורת תפקיד חשוב בטיפול מניעתי גם לאחר ניתוח כדי למנוע הישנות.
היום ניתן להסיר גידולים במיתרי הקול באמצעות לייזר מתקדם, המאפשר לכרות את הנגע באופן מדויק, ללא סכנה לפגיעה ברקמות בריאות מסביב וללא דימום. במקרה של גידול סרטני, כריתה בלייזר יעילה ביותר בשלבים המוקדמים של המחלה, אך אם היא מתגלה בשלב מאוחר, אפשרויות הטיפול יהיו קרינה, כימותרפיה, כריתה חלקית או מלאה של הגרון וטיפולים ביולוגיים ואימונולוגיים.
פרופ' יונתן להב הוא מנתח מיתרי קול ומומחה בהסרת כל סוגי הנגעים במיתרי הקול בטכניקות מתקדמות, לרבות ניתוח לייזר. לקביעת פגישת ייעוץ עם פרופ' להב השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם