פפילומה בגרון

נגיף הפפילומה האנושי (HPV) הוא וירוס נפוץ, המועבר בעיקר במגע מיני אך לא רק. ישנם יותר מ-100 זנים של וירוס הפפילומה, חלקם יכולים להגדיל את הסיכון לסוגי סרטן מסוימים, זנים אחרים של הנגיף יכולים לגרום ליבלות (פפילומות) באזורים שונים בגוף, לרבות חלל הפה ומיתרי הקול. פפילומה בגרון או במיתרי הקול לרוב גורמת לצרידות, ובמקרים מסוימים אף עלולה להוביל להיצרות של דרכי האוויר.

גורמי סיכון

פפילומה בגרון מופיעה בשתי קבוצות גיל: תינוקות וילדים קטנים (נדיר יחסית, בעקבות לידה לאימהות שסובלות מפפילומה בתעלת הלידה), ובקרב מבוגרים צעירים (כתוצאה מחשיפה לאדם אחר עם פפילומה). אנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה עשויים לסבול מצורה חמורה יותר של המחלה.

אבחון פפילומה בגרון

האבחון לרוב נעשה באמצעות בדיקת סטרובוסקופיה – בדיקה ייחודית המאפשרת לזהות נגעים במיתרי הקול ברמת דיוק גבוהה במיוחד. הבדיקה הקצרה נעשית באלחוש מקומי, באמצעות אנדוסקופ (מצלמה רפואית), המוכנס בעדינות דרך הפה או האף. האנדוסקופ מצלם את המיתרים ועוקב אחר תנועתם תוך כדי הפקת קול, ובכך מהווה שיטה יעילה לאבחון הפרעות שונות הגורמות לצרידות, לרבות פפילומות.

פפילומה בגרון

האם ניתן למנוע פפילומה בגרון?

בהחלט ניתן למנוע פפילומה במיתרי הקול – באמצעות חיסון נגד נגיף הפפילומה לפני גיל ההתבגרות ו/או שימוש באמצעי מניעה חוצץ (קונדום). החיסון מגן מפני הידבקות בווירוס, ומונע תחלואה במחלות אחרות שנגיף הפפילומה גורם להן, כמו קונדילומות באיברי המין וסרטנים מסוימים.

כיצד מטפלים?

הטיפול העיקרי בפפילומות במיתרי הקול הוא באמצעות לייזר, המשמש להסרתן ומאפשר שיפור ניכר של הקול והצרידות ושיפור הנשימה. חשוב להדגיש כי הטיפול הכירורגי אינו מרפא לחלוטין את המחלה, שכן לאחר הדבקה בנגיף הפפילומה, ייתכן שהפפילומות יחזרו אחת לכמה זמן. הטיפול מבוסס על כריתה חוזרת של הפפילומות במידת הצורך, והבשורה המשמחת היא שניתן ברוב המקרים לבצע את טיפולי הלייזר במרפאה ולחסוך את ההרדמה הכללית וכל הכרוך בה.

טיפולים נוספים הניתנים במקביל לניתוחי הלייזר כוללים הזרקת תרופה אנטי-ויראלית, וכן מתן חיסון לפפילומה גם לאחר הידבקות. החיסון הוכח מחקרית כמקטין את אירועי חזרת המחלה גם לאחר הידבקות. טיפול נכון הכולל מעקבים רציפים וניתוחי לייזר במידת הצורך מאפשר לשמור על איכות חיים ואיכות קולית מצוינת. במקרים רבים המחלה דועכת עם השנים באופן ספונטני.

פרופ' יונתן להב הוא מנתח מיתרי קול ומומחה ברפואת אף אוזן וגרון, בעל ניסיון רב באבחון באמצעות סטרובוסקופיה ובטיפול במגוון מחלות מיתרי הקול. פרופ' להב הוא חלוץ ברמה הארצית בשימוש בלייזר וביצוע פעולות לייזר בהרדמה מקומית במרפאה. לתיאום פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם.

תוכן עניינים

השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם: