צרידות היא תופעה שכיחה, המתבטאת במגוון צורות, לרבות היחלשות הקול, שינוי במנעד וכן גם חספוס ואי-יציבות בהפקת קול. לעתים יכולים להופיע גם כאבים והתעייפות בדיבור. כל אלה יכולים להוביל לקושי רב בהתנהלות היומיומית, במיוחד בקרב אנשי מקצוע שזקוקים לקולם, כמו מורים, מרצים, מדריכים, זמרים ולמעשה כל מי שמשתמש בקולו. אם גם אתם סובלים מהתופעה ותוהים איך להעביר צרידות מהר, במאמר הבא נענה על כל השאלות בנושא.
למה אנחנו נעשים צרודים?
צרידות היא מצב שבו מיתרי הקול לא מצליחים לנוע ולרטוט באופן תקין, והיא נגרמת בשל הפרעה תפקודית או מבנית במיתרים. כאמור, תופעה זו נפוצה במיוחד אצל אנשים שמשתמשים באופן ממושך ומשמעותי בקולם. חשוב להיות מודעים לכך ולנקוט בכל אמצעי הזהירות כדי להפחית את הסיכוי להחמרה של המצב. סיבה שכיחה נוספת לצרידות, היא מחלה ויראלית קלה שחולפת מעצמה, כמו הצטננות או שפעת, המלווה בשיעול, גודש באף ולעתים חום.
איך להעביר צרידות מהר?
ברוב המקרים, הצרידות תחלוף מעצמה, ללא טיפול רפואי מיוחד, תוך כמה ימים. אם אתם מעוניינים לדעת איך להעביר צרידות מהר, כדאי לדעת כי ישנה חשיבות עליונה למנוחה כללית ומנוחה קולית – שמשמעותה להפחית באופן ניכר בכמות הדיבור, בעוצמתו, במהירות ובאנרגיה, למשך מספר ימים לפחות, במטרה להפחית את המאמץ של המיתרים ולמנוע התפתחות נזק בלתי הפיך. במקביל, יש להקפיד לשתות הרבה מים, שתורמים לסיכוך וקירור אזור הגרון.
מה קורה אם הצרידות לא עוברת?
צרידות ממושכת עשויה להיות סימן לבעיה משמעותית יותר במיתרי הקול כמו גידולים שפירים וממאירים, בצקות, שיתוק מיתר קול ועוד. לכן, חשוב לא להתעלם מצרידות שלא חולפת, ולשים לב לסימנים נוספים.
אם אתם סובלים מצרידות, אלה הדגלים האדומים שמצריכים פנייה לבדיקה של המיתרים:
- הצרידות נמשכת יותר משבועיים ולא קשורה למחלה ויראלית
- הצרידות לא הוקלה לאחר מנוחה קולית
- הצרידות מלווה בהתעייפות
- מלבד הצרידות אתם סובלים גם מכאבי גרון או אוזן, קושי בבליעה או בנשימה
- ישנה פגיעה ביכולת התפקוד כתוצאה מהצרידות
איך מאבחנים את הגורם לצרידות הממושכת?
את גורם הצרידות ניתן לאבחן באופן מדויק רק באמצעות בדיקת סטרובוסקופיה של מיתרי הקול. הבדיקה נעשית באמצעות סטרובוסקופ, מכשיר אופטי ייעודי, המספק אינפורמציה חשובה לאבחון בעיות במיתרים. הבדיקה מאפשרת לנתח את תנועת המיתרים, את תקינות הוויברציה בזמן הפקת קול, וזיהוי נגעים במידת הצורך.
לסיכום, ניתן פעמים רבות למנוע את הצרידות מלכתחילה על ידי הימנעות משימוש מוגזם בקול. ולגבי השאלה איך להעביר צרידות מהר, ניתן לעשות זאת על ידי מנוחה קולית יזומה. לרוב הצרידות תחלוף מעצמה תוך כמה ימים, אך חשוב במיוחד להכיר את הסימנים שעלולים להצביע על בעיה משמעותית יותר, המצדיקה אבחון שיאתר את הגורם לצרידות – ויאפשר התאמת טיפול למיתרי הקול כדי לפתור את הבעיה ולמנוע החמרה של המצב.
פרופ' יונתן להב הוא מומחה ברפואת אף אוזן גרון ומנתח מיתרי קול, בעל ניסיון רב באבחון וטיפול בבעיות במיתרי הקול, כולל צרידות מתמשכת. לתיאום פגישת ייעוץ עם פרופ' להב השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם.