דלקת במיתרי הקול – גורמים, תסמינים וטיפול

דלקת במיתרי הקול (לרינגיטיס) היא מחלה שכיחה המתאפיינת באודם, נפיחות מקומית והפרשה על מיתרי הקול, הגורמת לצרידות. השינויים גורמים לפגיעה זמנית ביכולת המיתרים לרטוט ומשנה את הקול באופן משמעותי. ממה היא נגרמת? מהם התסמינים? מתי מומלץ להגיע לבדיקה רפואית וכיצד מטפלים? כל מה שכדאי לדעת על דלקת מסוג זה.

גורמים עיקריים

דלקת במיתרי הקול לרוב נגרמת בשל זיהום ויראלי (נגיפי), חיידקי ולעיתים גם על ידי פטרייה. דלקת שנגרמת כתוצאה מווירוס לרוב נלווית למחלה בדרכי הנשימה העליונות, כמו הצטננות. לכן היא אופיינית יותר לחודשים הקרים יותר ולעונות מעבר. במרבית המקרים, דלקת במיתרי הקול ויראלית חולפת מעצמה תוך מספר ימים. 

דלקת במיתרי הקול

כדאי לדעת כי ישנה צורה נוספת של דלקת – דלקת כרונית, שנגרמת מסיבות שונות. הגורמים העיקריים לדלקת כרונית במיתרי הקול הם שימוש יתר במיתרים, וחשיפה ממושכת לחומרים מגרים (כמו עשן, אלרגנים או חלקיקים מזיקים הנשאפים במהלך הנשימה). סיבה נוספת שעשויה להוביל לדלקת כרונית היא רפלוקס קיבתי-ושטי.

מצב שבו חומצה מהקיבה עולה אל הוושט ולעיתים מגיעה גם לגרון. חומצה זו מגיבה עם רקמות עדינות כמו מיתרי הקול, ומובילה לדלקת מתמשכת. לא תמיד יהיו תסמינים של צרבת – ולכן הרפלוקס מכונה לעיתים "שקט". טיפול מותאם יכול לשפר משמעותית את המצב.

תסמינים אופייניים

דלקת במיתרי הקול יכולה להתבטא בצרידות זמנית (לפעמים עד אובדן הקול), שיעול יבש וכאבי גרון. לעתים היא מלווה גם בחום ובקשיי נשימה. כאשר מדובר בדלקת כרונית, התסמינים יכולים לכלול גם גירוי בגרון, ליחה ושינוי בגוון הקול.

איך ניתן להקל על דלקת במיתרי הקול בדרכים טבעיות?

ברוב המקרים, דלקת זמנית תחלוף מעצמה. אך יש מספר דברים שיכולים להקל על התסמינים ולמנוע החמרה:

  • מנוחה קולית – הימנעות מדיבור מאומץ או צעקות.
  • שתיית מים – שמירה על לחות המיתרים.
  • אוויר לח בחדר – מכשיר אדים יכול לסייע במניעת יובש בגרון.
  • הימנעות מעישון – עישון מחריף כל תהליך דלקתי במיתרים.
  • הימנעות מאלכוהול, קפאין ותבלינים חריפים – בעיקר אם יש חשד לרפלוקס.

מתי מומלץ לפנות לרופא וכיצד מטפלים?

כאמור, דלקת במיתרים ממקור נגיפי לרוב חולפת מעצמה תוך ימים בודדים, ובמרבית המקרים אין צורך בטיפול מיוחד, אך במידת הצורך ניתן לפנות לרופא משפחה. מצבים פחות שכיחים כגון זיהום חיידקי או פטרייתי יצריכו טיפול באנטיביוטיקה מותאמת לאבחנה. במצבים של דלקת כרונית לעתים יהיה צורך בשינוי בהרגלי החיים ובטיפול אצל קלינאי/ת תקשורת. פנייה לרופא מומחה אף אוזן וגרון מומלצת אם הצרידות נמשכת יותר משבועיים (ואתם לא סובלים מהצטננות), לא מוקלת לאחר מנוחה קולית, מלווה בהתעייפות, כאבים בגרון או באוזן וכן בקשיי בליעה או נשימה. אם אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים הללו, או קיימים גורמי סיכון (כמו עישון או צריכת אלכוהול), כדאי לפנות לבדיקה לצורך שלילת נגעים במיתרי הקול.

כיצד מתבצע אבחון של דלקת במיתרי הקול?

האבחון מתבצע לרוב על ידי רופא אף אוזן גרון המתמחה במיתרי הקול. הבדיקה המתקדמת והמדויקת ביותר נקראת סטרובוסקופיה – מצלמה ייחודית שמאפשרת לראות את מיתרי הקול בזמן תנועה. בדיקה זו אינה כואבת, והיא הדרך הטובה ביותר להבדיל בין דלקת פשוטה לבין פגיעה מתמשכת או נגעים במיתרים.

סיבוכים אפשריים מדלקת לא מטופלת

כאשר דלקת כרונית אינה מטופלת, היא עלולה להוביל ל:

  • שינויים ברקמת המיתר – הופעת יבלות, בצקת או ציסטות.
  • החמרה בפגיעה הקולית – עד כדי צורך בניתוח.
  • סיכון מוגבר לנזק בלתי הפיך.

שאלות ותשובות

כמה זמן נמשכת דלקת במיתרי הקול?
בדרך כלל 3–7 ימים, אך אם היא נמשכת מעל שבועיים – יש לפנות לרופא.
האם דלקת במיתרים מסוכנת?
לרוב לא, אך במקרים כרוניים או מוזנחים – עלולה לגרום לפגיעה מתמשכת בקול.
האם ניתן למנוע את הדלקת?
לא תמיד, אך אפשר להקטין סיכון על ידי שמירה על היגיינה קולית, הפחתת עישון ומניעת רפלוקס.
האם צרידות קבועה מצביעה על בעיה חמורה?
לא בהכרח – אך זו בהחלט סיבה לפנות לבדיקה מקצועית.

סובלים מצרידות שאינה חולפת? פרופ' יונתן להב הוא מנתח מיתרי קול ומומחה ברפואת אף אוזן וגרון, בעל ניסיון עשיר באבחון וטיפול במחלות מיתרי הקול. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם.

השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם: