גרון – מבנה הגרון, מיתרי הקול ומחלות אופייניות

הגרון (לרינקס Larynx), הוא איבר חלול הממוקם בקדמת מרכז הצוואר, בין הלוע לבין קנה הנשימה ומחבר ביניהם. לגרון מבנה ייחודי של סחוסים המרכיבים מבנה דמוי קופסית. הגרון נמצא בצומת ממנה מתפצלים קנה הנשימה (האחראי להובלת אוויר לריאות) והוושט (שתפקידו להוביל מזון לקיבה). מעבר לכך, בגרון נמצאים גם מיתרי הקול, שאחראיים על הפקת קול.

תפקידים עיקריים

לגרון מספר תפקידים: הוא מאפשר הפקת קול ודיבור, מונע הקדמת קנה לוושט בזמן אכילה, מסלק הפרשות וגופים זרים מדרכי הנשימה באמצעות שיעול ומווסת מעבר אוויר אל הריאות. כמו כן, במרכז הגרון נמצאים מיתרי הקול, זוגות שרירים המצופים במספר שכבות ובאמצעותם מופק הקול. כאשר אנו שותקים, מיתרי הקול פתוחים ויוצרים נתיב למעבר אוויר. בזמן דיבור, המיתרים מוצמדים והאוויר מהריאות עובר ביניהם וגורם להם לרטוט, מה שמוביל להפקת קול.

מחלות

מחלות גרון ומיתרי הקול הן נפוצות בעיקר אצל אנשים המשתמשים בקולם באופן תדיר, ומרביתן נגרמות בשל מאמץ יתר של המיתרים. עם זאת, כדאי לדעת כי מיתרי הקול חשופים גם לזיהומים, גידולים (שפירים וממאירים) ובעיות רפואיות אחרות. בעיות גרון ומיתרי קול יכולות לכלול, בין היתר:

  • נגעים במיתרי הקול – לרבות פוליפים, ציסטות ויבלות.
  • נזקי עישון – כמו בצקות במיתרי הקול וגידולים סרטניים.
  • סרטן מיתרי הקול – בין הגידולים הממאירים הנפוצים ביותר בדרכי הנשימה העליונות.
  • שיתוק מיתר קול – הגורם להפרעה בתפקוד הקול, הבליעה והנשימה.
  • דלקת גרון / מיתרי הקול – בגרון יכולות להופיע דלקות בלוע, בשקדים ובמיתרי הקול, שלרוב מתבטאות באודם ונפיחות של המיתרים ובצרידות.
  • היצרות הגרון והקנה – המופיעה באזור מיתרי הקול וקנה הנשימה, ועלולה להוות סכנת חיים.
גרון

תסמינים

מאחר שקיים מגוון רחב של בעיות שעשויות להופיע באזור הגרון ומיתרי הקול, גם התסמינים עלולים להשתנות. התסמינים של בעיות אלו לרוב יכללו שינויים בקול (כמו צרידות), התעייפות קולית, כאבי גרון בעיקר בזמן דיבור, ולעתים עשויים להופיע גם קשיי נשימה או בליעה.

אבחון בעיות

לא כל בעיה בגרון ובמיתרי הקול, לרבות צרידות, דורשת טיפול על ידי מומחה אף אוזן וגרון. אם אתם רוצים לדעת מתי כדאי לפנות למומחה, חשוב לשים לב לסימנים הבאים:

  • צרידות שלא חלפה לאחר יותר משבועיים (ולא קשורה להצטננות)
  • צרידות שלא מוקלת לאחר מנוחה קולית
  • צרידות שמלווה בכאבים בגרון או באוזן, קשיי בליעה או נשימה
  • צרידות שמלווה בעייפות ופוגעת ביכולת התפקודית לאורך זמן

כמו כן, אם גורמי סיכון כמו צריכת אלכוהול או עישון רלוונטיים לכם, כדאי לשקול לפנות לרופא מומחה. האבחון כולל היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית ייחודית הנקראת סטרובוסקופיה, שהיא הבדיקה היחידה שמאפשרת לקבל אבחון מלא ומדויק לבעיות מיתרי הקול ולגורמים לצרידות.

פרופ' להב הוא מומחה ברפואת אף אוזן וגרון ומנתח מיתרי קול בעל ניסיון עשיר בטיפול במגוון רחב של בעיות במיתרי הקול. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

תוכן עניינים

השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם: