הגרון (המכונה גם קופסית הקול או הלרינקס), הוא איבר המצוי בקדמת מרכז הצוואר, בצומת המפרידה בין הקנה מלפנים לבין הוושט מאחור. תפקיד הגרון הוא לאפשר דיבור ושיעול, לווסת את הנשימה ולמנוע הקדמת קנה לוושט בזמן בליעת מזון. במרכז קופסית הקול נמצאים מיתרי הקול – זוגות שרירים המצופים במספר שכבות המאפשרות את הרטט היוצר את הקול .
המונח "סרטן הגרון" מתייחס לקבוצה של כמה גידולים שונים, המופיעים באזורים שונים בגרון, כמו מעל מיתרי הקול (האזור הסופרה-גלוטי) ומתחת למיתרי הקול (האזור הסוב-גלוטי). האזור השכיח ביותר להופעת גידול סרטני הוא במיתרי הקול עצמם. סרטן הגרון הוא מבין הגידולים הממאירים השכיחים ביותר באזור הראש והצוואר ואבחון מוקדם יכול להביא לריפוי מלא באחוזי הצלחה גבוהים. אילו סימפטומים מחשידים לקיום סרטן מסוג זה? איך מאבחנים וכיצד מטפלים? כל המידע במאמר הבא.
סימפטומים
הכרת התסמינים היא חיונית לאבחון מוקדם ולהתאמת טיפול עם סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר. התסמין הנפוץ הוא צרידות מתמשכת שלא חולפת ואף מחמירה על פני שבועות וחודשים. אמנם ישנן סיבות רבות ואחרות לצרידות מתמשכת שהן לא בהכרח מסוכנות, אך כדאי להיבדק כדי לשלול אפשרות לגידול ממאיר.
סימפטומים נוספים שצריכים להדליק נורה אדומה כוללים:
- קשיי נשימה
- כאבים בזמן בליעה
- כאב שמקרין לאזור האוזן
- גוש צווארי
גורמי סיכון
מודעות גבוהה לתסמינים הנפוצים היא חשובה לצורך אבחון מוקדם, אך לא פחות מכך חשובה גם היכרות עם גורמי הסיכון, שמעלים את האפשרות ללקות בסרטן הגרון.
- עישון (70-80% מהחולים הם מעשנים)
- צריכת אלכוהול
- גיל (סרטן הגרון במרבית המקרים מתגלה באנשים בגיל 55 ומעלה, אך יכול גם להופיע בגיל צעיר יותר)
- מין (שכיח יותר בקרב גברים)
- חשיפה לחומרים מסוכנים (לרבות אסבסט, צבע ודיזל)
אבחנה
אבחון סרטן הגרון נעשה אצל רופא אף אוזן גרון, המומחה למיתרי הקול.
בשלב הראשון – נעשית בדיקת סטרובוסקופיה, המיועדת לאבחון מדויק של מחלות בגרון. אם נמצא נגע החשוד לגידול, יש צורך לעבור לשלב הבא בתהליך האבחון.
השלב השני – בדיקת ביופסיה, במהלכה נלקחת דגימת תאים, הנשלחים למעבדה לצורך איתור תאים סרטניים. אם אכן התוצאות מצביעות על גידול סרטני יש להשלים בדיקות דימות כגון CT, MRI, או אולטרסאונד צווארי, כדי להעריך את היקף הגידול ומידת התפשטותו.
טיפול בסרטן הגרון
גידול סרטני במיתרי הקול מתגלה לרוב בשלבים המוקדמים, ואז אפשר לטפל בו בהצלחה רבה בניתוח לייזר או בקרינה. כריתת סרטן הגרון בלייזר הוא ניתוח קצר יחסית, המבוצע דרך הפה. לאחר הניתוח ניתן לחזור לתפקוד רגיל וללא מגבלות. קרינה גם היא טיפול יעיל לסרטן מסוג זה, שאורך שישה שבועות.
אם הגידול מתגלה בשלב מאוחר, הטיפולים האפשריים הם כריתה חלקית או שלמה של הגרון, ו/או שילוב של קרינה וכימותרפיה – ולאחרונה גם טיפולים ביולוגיים ואימונולוגיים.
יש חשיבות רבה לאבחון מוקדם של המחלה, כדי להבטיח ריפוי מלא ומהיר וחזרה לשגרת חיים מלאה, ולכן אין להזניח צרידות מתקדמת ויש לגשת להיבדק אצל מומחה.
פרופ' להב הוא מנתח מיתרי קול ומומחה ברפואת אף אוזן וגרון, בעל ניסיון עשיר באבחון וטיפול בחולים עם סרטן גרון, ועוסק מזה כ-15 שנים בהסרת גידולים ממאירים מהגרון באמצעות לייזר. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.