צרידות נגרמת בשל הפרעה תפקודית או מבנית במיתרי הקול, שמונעת מהם לנוע, להיצמד ולרטוט באופן סימטרי ואחיד. הצרידות יכולה להתבטא בהיחלשות הקול, חספוס, אי יציבות, שינוי בטווח המנעד וכן התעייפות בזמן דיבור ואף כאבים. צרידות פתאומית היא תופעה שכיחה שבמרבית המקרים כלל לא מצריכה פניה לרופא מומחה במיתרי הקול. אם כך – מהן הסיבות שגורמות לצרידות פתאומית, איך מטפלים בה ומתי יש צורך לפנות לבדיקה? כל המידע במאמר הבא.
הסיבות להופעת צרידות פתאומית
במרבית המקרים, צרידות פתאומית נגרמת בשל אימוץ יתר של מיתרי הקול, לכן היא נפוצה במיוחד בקרב אנשי מקצוע שעושים שימוש ממושך ומשמעותי בקולם, כמו מורים ומרצים, חזנים ומוסרי שיעורים, זמרים ושחקנים, אנשי שיווק ומכירות ועוד. בנוסף לכך, סיבה שכיחה ביותר לצרידות פתאומית היא מחלה ויראלית לא חמורה שחולפת מעצמה (כמו הצטננות, "התקררות", או שפעת לסוגיה המלווה גם בשיעול, נזלת או חום). בדרך כלל במקרים אלו אין צורך בטיפול רפואי וניתן להסתפק במנוחה כללית, הימנעות ממאמץ של מיתרי הקול, (לרבות הרמת קול) והפחתה כללית בדיבור. נוסף על כך, כדאי לשתות הרבה מים. לרוב, התופעה תחלוף מעצמה תוך ימים בודדים.
מתי יש לפנות לבדיקת מיתרי הקול?
מקרים מסוימים צרידות פתאומית לא תחלוף ותהפוך לבעיה קבועה. אם הצרידות נמשכת יותר משבועיים (ולא קשורה להצטננות), לא מוקלת לאחר מנוחה קולית, פוגעת ביכולת התפקוד לאורך זמן, או מלווה בהתעייפות, כאבים בגרון או באוזן, קשיי בליעה או נשימה – כל אלו הן סיבות טובות לפנות לבדיקה של מיתרי הקול, כדי לדעת האם התפתח נגע על מיתרי הקול. אם קיימים גורמי סיכון כמו עישון וצריכת אלכוהול, יש להיבדק לצורך שלילת התפתחות נגע טרום-סרטני או ממאיר.
כיצד הבדיקה מתבצעת?
בדיקת סטרובוסקופיה של מיתרי הקול היא הדרך היחידה שבאמצעותה ניתן לקבל אבחון מלא ומדויק לגורם הצרידות. הבדיקה מתבצעת באמצעות סטרובוסקופ, מכשיר אופטי ייחודי המספק מידע דינמי מלא של המיתרים בזמן הפקת קול. בדיקה זו מאפשרת אבחון מדויק הרבה יותר בהשוואה לבדיקת מיתרים בסיב אופטי או מראה בלבד, וזאת באמצעות אנליזה של תנועת המיתרים, מידת הסגירה שלהם, תקינות הרטט (ויברציה) של המיתרים בזמן הפקת הקול, וכמובן זיהוי הנגע ודרגת הסיכון הקיימת בו.
לסיכום, במרבית המקרים צרידות פתאומית אינה מצריכה פנייה לרופא מומחה למיתרי הקול, וחולפת מעצמה ללא טיפול רפואי. עם זאת, כדאי לשמור על ערנות ולשים לב לסימנים שעלולים להצביע על בעיה משמעותית יותר המחייבת התערבות רפואית.
פרופ' להב הוא מומחה ברפואת אף אוזן גרון ומנתח מיתרי קול בעל ניסיון עשיר בטיפול במגוון רחב של בעיות במיתרי הקול. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.